Hakkımızda

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi 21.07.1995 tarih ve 22350 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2809 sayılı kanunun ek 30. maddesiyle kurulmuş 17.11.2013 tarihinde yapılan dekan atamasıyla tüzel kişilik kazanmıştır. 2004 yılında Bodrum’da Resim ve Grafik bölümleriyle, 2005 yılında Heykel bölümüyle ve 2013 yılında Sahne Sanatları Bölümü eğitim ve öğretime başlamıştır. 
Seramik Bölümü ise 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında lisans düzeyinde öğrenci almaya başlamış ve ilk lisans mezunlarını 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında vermiştir. 
2017-2018 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü altında Seramik Sanat ve Tasarımı Ana Sanat Dalı’nda lisansüstü düzeyde öğrenci almaya başlamış ve ilk mezununu 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılında vermiştir. 
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin vizyon ve misyonu ile belirlenmiş ilkeleri ve uluslararası bilimsel ve akademik ölçütleri temel hedef alan bölümümüz; çağın gelişen teknoloji ve biliminin seramik lisans diplomasına sahip mezunlarına sanat ve tasarım alanında uzmanlık düzeyinde kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilen, yorumlayabilen, yeni bilgiler oluşturabilen, alanı ile ilişkide olan disiplinler arasında esnek düşünebilen, kapasitesini geliştirebilen, alanına katkı sağlayabilen ve karşılaşılan sorunları çözebilen ve alanında gelişmeleri takip ederek bu gelişmelere kendi önermelerini; sözlü ve yazılı olarak aktarabilme yetkinliğine sahip sanatçı ve tasarımcı adayları yetiştirmeyi hedeflemektedir. 
Bu hedefler doğrultusunda; seramik sanat ve tasarım alanına, ülkemizin ve bölgenin kültürel, sanatsal yapısını kavrayarak evrensel değerlere ulaştırabilen, çağdaş sanat ve bilimin ışığında kazandıkları bu yeteneklerini gerek sanat alanında yazılı ve uygulamalı eserler, gerek akademik çalışmaları, gerekse endüstri alanındaki uygulamalarıyla ortaya koyabilen, nitelikli sanat ve tasarımcılar kazandırılması amaçlanmaktadır. 
Bölümümüzde eğitim-öğretim sürecinde bölgedeki seramik sanatına dair kültürel zenginlik ve dinamiklerden yola çıkılarak; çağdaş seramik sanatı ve tasarımını ulusal ve uluslararası boyutta daha da ileri götürebilecek, geliştirebilecek; yöredeki yerel hammadde olanaklarının araştırılıp, geliştirilerek kullanımını sağlayan araştırmalar yürütülmektedir. Ayrıca yürütülen müfredat ile öğrencilerimize bölgenin sahip olduğu kültürel mirası çağdaş bir yaklaşımla geleceğe kültürel anlamda taşıyabilme becerisi kazandırılmaya çalışılmaktadır. Mezunlarımız seramik atölyelerinde serbest sanatçı /tasarımcı olarak, seramik sektöründe tasarımcı olarak, kültür-sanat kurumlarının ilgili alanlarında istihdam edilebilmektedirler.
Bir üst öğrenime geçerek yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerimiz, alacağı tasarım eğitimi ile ülkemizde özellikle eksikliğinin giderilmesi hissedilen endüstri-tasarımcı iş birliğine katkı sağlayabilir ya da özel atölyeler açarak girişimci olarak toplumun ihtiyaçlarına seramik üretimleri ile cevap verebilirler. Böylece yarımadanın jeopolitik konumu gereği ulusal ve uluslararası etkileşime açık olan yörede, yetmişli yıllardan günümüze bölgede giderek artan seramik atölyelerinin, üretim kapasitesi nitelikli bir yapıya kavuşmaktadır.